Maaseutuohjelman ’Älykäs kylä’ -valmisteluhanke: NOSTERIIHI

English summary: In this news article the cooperative informs members and stakeholders of its Smart Rural 27 preparatory project NOSTERIIHI (lit. drying barn of upthrust). Preparation of SR27 project applications are enabled by support channeled through the smart village program of the Finnish Food Authority.

This method of funding is exceptional in the sense that it gives applicants the opportunity to refine the conceptional frameworks and design of the forthcoming project applications. This stresses the importance of reflection and careful design in Finnish rural development.


Ruokavirasto julkaisi joulukuussa 2021 maaseudun elinvoimaa rakentavan CAP27-tukiohjelman. Suunnitelma hyväksyttiin 31.8.2022.

Tämä on erilainen tukiohjelma, sillä sen yhteydessä on mahdollista hakea valmistelurahaa 'Älykäs kylä' -hankkeiden suunnitelmien kiteyttämistä ja yhteistyökumppaneiden sidottamista varten.

Osuuskunta haki kyseistä tukea, Ruokavirasto ilmoitti hakemuksen vireilletulosta ja Elävä Kainuu Leader -yhdistys puolsi hakemuksen hyväksymistä. - Kuulostaa kenties virtaviivaiselta, mutta itse asiassa hankkeen käynnistyminen myöhästyi, kun tukipäätöksen tekeminen viivästyi Hyrrä-hakemuskoneen päivityksen takia.

Valmisteluraha on itsessään älykästä maaseudun kehittämistä, sillä se antaa Kuhmon kyläverkko-osuuskunnalle mahdollisuuden huolelliseen pohdiskeluun ja suunnitteluun. Hakijat voivat jalostaa hankkeen käsitteistöä ja jäsentää valmisteilla olevien hankkeiden suunnitelmia toteutuskelpoiseksi ja tehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Osuuskunta kokoaa yhteen ja sitouttaa yhteistyöhankkeiden toimijoita. Toteutettavaa hankekokonaisuutta, tavoitteita ja toimenpiteitä määritellään yhteisöllisesti. Hakija etsii yhteisiin tavoitteisiin sitoutuvia suomalaisia ja kansainvälisiä kumppaneita ja sidosryhmiä.

Kuhmon ja Kainuun harvaan asutun maaseudun asukkaat ja yritykset ovat toiminnan välittömiä kohteita. Verkostoitumalla saadaan varsinaisen hankkeen pilottien vaikuttavuutta lisättyä, niin että ne yltävät Suomen harvaan asutuille alueille ja myös kansainvälisesti EU:n Smart Rural 27 -hankkeen energiaryppään jäsenille.

Päämääränä on tuoda päivänvaloon niitä tietoyhteiskunta- ja energiainfrojen osaamisen kehittämistoimenpiteitä, joita maaseudun kyläverkoissa tarvitaan, jotta Suomi siirtyisi vakaasti tietoyhteiskunnan aikakaudelle.

Kyläverkkojen laitetilojen voimavarat sekä rakentamisen toimenpiteet ovat toteuttajan erityisiä mielenkiinnon kohteita. Valmistelun aikana valitaan ne keskeisimmät keinot, jotka tehokkaimmin edistävät harvaan asutun maaseudun kyläverkkojen älykkäitä ratkaisuja.

Energiatuotannon tehokkuus ja omavaraisuuus, kyläverkkojen laitetilojen voimavarat sekä rakentamisen toimenpiteet ja täsmäpaikannus ovat hakijan erityisiä mielenkiinnon kohteita.

Maaseudun älykkyyttä tavoitellaan hankintoihin ja rakentamisen kustannustehokkuudella. Päämäärään päästään kestävään kehitykseen, energiatehokkuuteen, kyläturvallisuuteen, ilmaston ääri-ilmiöihin, energiaa koskevaan lainsäädäntöön sekä yleishyödyllisen seutuverkon häiriöihin ja riskeihin kohdistuvilla toimenpiteillä.

Hankkeen raportissa määritellään älykkään ja kestävän kyläverkkorakentamisen käsitteitä: siinä inventoidaan Maaseutuohjelman kannalta oleellisia yhteisöllisen toimijuuden ja uuden teknologian toimintatapoja, avoimeen koodiin perustuvaa kehittämistä, tietotekniikan mahdollistamaa automaatiota, täsmällisen paikkatiedon ja esineiden internetin kehittämisen keinoja.

NOSTERIIHI-hanke julkaisee aineistojaan ja raporttejaan suomen- ja englanninkielillä hakijan WWW-sivuilla. Meneillään olevaan työhön voi tutustua suunnistamalla osuuskunnan kotisivulle ja siellä sivuston Smart Rural 27 -palstalle:

https://nettinoste.fi > Smart Rural 27.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston ja Elävä Kainuu Leaderin tunnukset