Kehitystyötä kylien WWW-julkaisutoiminnan hyväksi

fi-FI en

Osuuskunnan NOSTERIIHI-hanke ja sen Smart Rural 27 -palsta toimivat esimerkkeinä siitä, miten tietoviestinnän 'digitaalisen' osaamisen kuilua voi pienentää julkaisutoimintaa helpottavilla yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Kotimaassa ei aina tahdota ymmärtää, mistä on kyse suomalaisen tietoyhteiskunnan rakentamisessa. Suomeksi tulkittuna 'Digitaalinen kuilu' tarkoittaa tietotekniikan kehittäjien, eikä käyttäjien osaamattomuutta.

Palvelujen puutteellisuuksia on turha piilottaa vaikeiden termien taakse, kun asiat ovat ymmärrettävissä yksinkertaisestikin esitettyinä ja käyttäjäystävällisillä toimenpiteillä toteutettuina.

NOSTERIIHI-hankkeen WWW-julkaisutoimintaa edistävät toimenpiteet

Kuhmon kylien sähköisten julkaisuvalmiuksien helpottaminen oli eräs NOSTERIIHI-valmisteluhankkeen päämääristä. Hanke pyrki madaltamaan julkaisutoiminnan kynnyksiä käytäntöjä sujuvoittavilla uudistuksilla.

Valmistelutyö piti sisällään seuraavat osiot:

  • WWW-toimitustyötä helpottavan Markdown-merkintäkielen pikaopas ja Markdown-kielen erilaisia lisämahdollisuukisa avaava, perusteellisempi tutkielma englanninkielisellä GitHub-alustalla
  • Monikielisyyttä helpottavien menetelmien kehittäminen WordPress- ja GitHub- WWW-julkaisualustoja varten
  • Ehdotus kunnallisesti tuotetusta kyläkohtaisesta verkkotunnuksien järjestelmästä
  • Kotimaista kirjaimistoa sallivan verkkotunnuksien määrittelytavan selvittäminen.

Hanke on lisäksi hahmotellut kyläverkon toimintavarmuutta ja kylien kriisivalmiuksia edistävää verkkotunnus- ja WWW-julkaisujärjestelmää. Hanke tuotti pienhankintana toteutettavan hankesuunnitelman.

WWW-sivujen toimittaminen WordPress-alustalla

Osuuskunnan omaa sivustoa, toimitetaan osoitteessa nettinoste.fi avoimen koodin WordPress-alustalla. WordPress on monipuolinen ja aktiivisesti ylläpidetty toimitusympäristö, joka soveltuu laajaa julkaisutoimintaa harjoittaville maaseudun toimijoille.

WordPress logo

Julkaisusivuja kirjoitetaan yleensä tekstinä ja rakennetta merkitään HTML-elementeillä. HTML:n avulla saadaan aikaan jopa painojulkaisuissa vaadittavaa hienoa tyylin tarkkuutta.

HTML-kieli sallii yksityiskohtaisen tarkat sivumerkinnät, mutta niiden käyttö voi olla vaikeaa — varsinkin teknistä osaamista vierastaville maallikoille. Tämän takia julkaisusivuja toimitetaan tavallisesti HTML:n yksityiskohdat piilottavissa toimitusvälineissä, esimerkiksi WordPress-alustan tekstinkäsittelyohjelmassa.

Markdown pikaopas

Osuuskunta on siirtynyt tuottamaan verkkosivujaan yksinkertaisen Markdown-merkintäkielen avulla. Markdown on vapaasti käännettynä suomeksi: 'Merkitse muistiin'. Siirtyminen oli helppoa, sillä WordPress-julkaisuympäristö tukee nykyään myös Markdown-toimittamistapaa.

Markdown on nopeasti opittu asiakirjojen merkintätapa, jota voi käyttää monenlaisessa tehtävässä: päivittäisisten muistiinpanojen teossa, WWW-sivujen julkaisemisessa, sähköpostiviestien tekstityylien määrittelyssä, tehtäväluettelojen ylläpidossa jne.

Artikkelin ulkoasu määritellään helposti opittavilla merkinnöillä, esimerkiksi näin:

Esimerkkejä Markdown -merkinnöistä


  • Artikkeleiden väliotsikot tuotetaan ##-merkinnöillä
  • Palstan jakoviiva saadaan aikaan kolmella tai useammalla yhdysviivalla: ---
  • Alaviivalla alleviivataan korostettavat asiat
  • Linkin alleviivattava viittaus suljetaan [hakasulkeisiin] ja (itse linkki) sulkumerkkeihin
  • Samalla logiikalla sisällytetään kuva: Huutomerkki !, [kuvaseloste] ja (tiedostoviittaus)
  • *-tähtimerkinnöillä tai numeroilla tuotetaan luetteloita

Mainittujen esimerkkien merkintätapoja voi erottaa muusta tekstistä sulkemalla koodiosuus kolmella takatikkimerkillä: ```. Esimerkin merkinnät näyttävät sen jälkeen tältä:

## Esimerkkejä Markdown -merkinnöistä

---

* Artikkeleiden väliotsikot tuotetaan ##-merkinnöillä
* Palstan jakoviiva saadaan aikaan kolmella tai useammalla yhdysviivalla ---
* _Alaviivalla_ alleviivataan korostettavat asiat
* Linkin alleviivattava viittaus suljetaan [hakasulkeisiin] ja `(itse linkki`) sulkumerkkeihin
* Samalla logiikalla sisällytetään kuva: Huutomerkki !, [kuvaseloste] ja `(tiedostoviittaus`)
* *-tähtimerkinnöillä tai numeroilla tuotetaan luetteloita

Luetteloista puheen ollen: Tuossa tuli jo lueteltua meikein kaikki mitä Markup-merkinnöistä tarvitsee tietää. Tehdääh kuitenkin harjoituksen vuoksi linkki sivulle, jossa on koko tämän Markdown-pikaoppaan lähdetieto: Markdown-pikaoppaan lähdetieto.

Osuuskunnan NOSTERIIHI-hanke loi GitHub-kehittäjäalustalla perusteellisen englanninkielisen Markdown-oppaan. Mainittu opas laadittiin aluksi englanninkielisessä GitHub-kehittäjäympäristössä. Jos lukija käy nopeasti vilkaisemassa Markdown-opasta niin tuo valmistelutyö tulee tutuksi.


Pienen opiskelun kautta edeten nähdään pian, että WWW-sivujen kirjoittaminen voi itse asiassa olla aika helppoa ja joskus jopa hauskaa toimintaa.

Nettisivujen monikielisyys

Kuten osuuskunnan Markdown-oppaasta ja tästä artikkelista voitte todeta, niin monikielisyyden mahdollistaminen on eräs NOSTERIIHI-hankkeen tavoitteista. Niinpä Markdown-oppaastakin laaditaan kevään 2025 aikana rinnakkainen suomenkielinen versio.

Tässä artikkelissa kokeilemme uutta, helposti hallittavaa kielen vaihtamisen mekanismia. Jos selaimen kieliasetukset eivät tuota toivottua tulosta, voi kielen valita tilapäisesti painamalla kielilinkkiä. Artikkelin alkupäässä on kaksi kielitunnusta: fi-FI ja en. Kylttien avulla voit helposti sukkuloida eri kielillä julkaistujen sisältöjen välillä.

GitHub logo

Osuuskunnalla on tarkoitus tukea kyläverkon alueella sijaitsevia kyliä tuottamalla ilmaista WWW-julkaisutoimintaa mahdollistavan julkaisualustan.

NOSTERIIHI on luonut suunnitelmia, jotta Markdown-sivut muuntuisivat julkaisualustalla lennossa HTML:ksi. Sivut julkaistaan kevyellä ja toimintavarmalla WWW-alustalla, jossa Markdown-teksti muuntuu läpinäkyvästi WWW-sivuksi.

Järjestelmän kevyt koneisto tekee mahdolliseksi, että kylien talojen välinen viestintä ja kotiautomaatio toimivat myös silloin kun kaikki muut viestintäyhteydet ovat katkenneet. Kyseistä vaativaa tehtävää on myös valmisteltu GitHub-alustalla.

Tavoitteena on saada aikaan tietoyhteiskunnan aikakauden naapuriapua. Hätäpalveluja täydentävän uuden toiminnallisuuden ensimmäisen vaiheen hahmotelma löytyy nimikkeellä MarkdownProduction.

Mainittakoon lisäksi, että NOSTERIIHI on tuottanut kyläturvallisuutta ja kustannustehoa lisäävän ehdotuksen kunnallisesti tuotetuista verkkotunnuksista.

Kotimainen verkkotunnus jokaista Kuhmon kylää varten

English summary: This proposal aims at promoting the Finnish information society construction process by a simple and cost-effective pilot in Kuhmo. It builds on the hierarchical structure of the domain name system. Villages can avoid unnecessary business logic, by benefitting from domain names provided by the municipality.

Requiring minimal net administration work, providing a local village based domain name system is a very cost-effective development measure. It would signal the location of the village outsiders. Names based on the location hierarchy is easy to learn both users and net administrators.

As a recently developed bonus, the reform would provide the ability to use local names with Scandinavian letters alongside with the distorted versions that are currently being used (cf. the Härmänkylä test page).


Kunnan perustehtävänä on edistää kuntalaisten hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja alueen elinvoimaa. Kuhmon maaseudun kyliä tulee tukea, jotta ne voivat hyötyä täysimääräisesti suomalaisesta tietoyhteiskunnasta.

Omien verkkosivujen avulla kylät voivat tiedottaa yhteisestä toiminnasta. Yhteisöllisten toimien ja niiden kautta tuotettujen esimerkkien avulla asukkaat ja yritykset oppivat rakentamaan suomalaista tietoyhteiskuntaa.

Tämän ehdotuksen tarkoituksena on osoittaa miten älykkään maaseudun ja kestävän kehityksen periaatteita voidaan toteuttaa yksinkertaisilla ja helposti ymmärrettävillä toimenpiteillä.

Verkkotunnus on keino, jonka avulla hankalasti opittavat IP-numerot voidaan korvata nopeasti muistiin painuvilla nimillä.

Conversion of IP number to domain name

Vaikka ehdotuksessa on puhe verkkosivustoista, verkkotunnukset eivät palvele pelkästään WWW-sivujen nimeämistä. Ne helpottavat kaikkea internetliikennettä korvaamalla numeroihin perustuvat osoitteet helposti opittavilla nimillä. Verkkotunnuksia käytetään kaikialla siellä missä on tarpeen korvata IP-numeroita käyttäjille ystävällisillä nimillä.

Idea perustuu siihen, että Kuhmon kaupunki — kuten itse asiassa kaikki Suomen kunnat — on hankkinut nimensä mukaisen verkkotunnuksen (toimialue- eli domain-nimen) kuhmo.fi. fi on Suomen maatunnus (Ahvenanmaan maatunnus on ax). kuhmo.fi on siis hierarkkisesti maatunnuksen alla toimiva kuntatunnus, siinä missä sotkamo.fi ja kajaani.fi.

domainname diagram

Nämä verkkotunnukset muodostavat sijaintitietoa ilmaisevan puurakenteen. Samaa ajatusta soveltaen jokaisella kylällä voi luontevasti olla oma alitoimialuenimi kunnan alaisuudessa: vartius.kuhmo.fi, lentiira.kuhmo.fi, iivantiira.kuhmo.fi jne. Järjestelyn perusteella ulkopuoliset käyttäjät ymmärtävät, että Lentiira ja Iivantiira sijaitsevat Kuhmossa. fi-tunnus viestii samaten välittömästi ulkomaalaisille, että Kuhmo sijaitsee Suomessa.


Verkkotunnusten aikaansaaminen ei maksa kunnalle muuta kuin tunnuksien perustamiseen liittyvän työpanoksen ja näitä paikkakuntakohtaisia domain-nimiä koskevan tiedon ylläpidon verran. Järjestelmän sisäänajon jälkeen kyseisiä muutoksia tapahtuu ani harvoin. Esimerkiksi Iivantiiran WWW-sivuston verkkotunnuksen tiedot eivät ole kylän sivuston perustamisen jälkeen kertaakaan muuttuneet.

Kuhmon kaupunki voi vähäisellä kustannuksella ja ylläpidolla tukea kylien verkkopalveluja. Kunnan avulla kylät välttyvät WWW-hotellien tarpeettomalta ansaintalogiikalta. Kylien verkkotunnukset luovat uuden voimavaran, joka vähentää www-sivustoja ylläpitävien kylien vuosittaisia internetmaksuja.

Kylien kulujen supistamiseen tähtäävän kehitystyön pidemmän aikavälin tavoitteena on tuottaa julkaisualusta myös sellaisille pienemmille kylille, joilla ei vielä ole ollut taloudellisia edellytyksiä ylläpitää omaa WWW-sivustoa.


Kuhmossa on tavoiteltu kestävän kehityksen mukaista sopimuksellisuutta, jossa paikalliset toimijat sitoutuvat yhdessä kaupungin kanssa edistämään kaupunkistrategian arvojen mukaista kestävää kehitystä, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Tuollainen suhde vaatii kuitenkin keskinäistä luottamusta ja yhteisen hyödyn rakentamista.

Jos kunta tukee kylien tiedotustarpeita tässä ehdotuksessa kuvatulla tavalla, uudistus voisi olla ensi askel sopimuksellisuuden rakentamisessa. Tuotetun hyödyn kautta kuntalaiset mieltävät, että kaupunkiorganisaatio ei ole olemassa pelkästään itseään varten. Vastavuoroisuudessa tarvitaan kuitenkin vähintään kaksi yhteisöllisesti toimivaa osapuolta.

Idean vaikuttavuudesta voinee todeta, että vastaavanlaista rakennetta ei tiettävästi ole keksitty hyödyntää muualla Suomessa. Tällöin Kuhmolla olisi mahdollisuus toimia edelläkävijänä.


Toimenpidettä on tarkoitus toteuttaa vaiheittain. Uudistus kohdistuu ensimmäisessä vaiheessa Luoteis-Kuhmon kyliin (Hietaperä, Ala-Vieksi, Ylä-Vieksi, Härmänkylä, Kuusamonkylä, Iivantiira), joihin on jo rakennettu nopeaa laajakaistaa.

Kylien verkkotunnuksien perustaminen on vain ensimmäinen askel. Kylien julkaisutoimintaa voi tukea monella muullakin tavalla.

Osuuskunnalla on tarkoitus hankkia jokaista Luoteis-Kuhmon kylää varten oman WWW-julkaisualustan tuottavan pienoistietokoneen. Samoilla, keskitetysti varmennetuilla koneilla tuotetaan myös kaikkia sellaisia muita kyläkohtaisia palveluja, jotka vaativat yhteydenpitoa jokaiseen kotiin ja yritykseen.


Verkkotunnusehdotuksen päivitys (20.11.2024): Osuuskunta on osoittanut, ettei kenenkään tarvitse luopua meille rakkaista ääkkösistä. Härmänkylän ei tarvitse muuttua Harmankylaksi. Voit varmistua asiasta nettinoste.fi-julkaisupaikan Härmänkylä-sivulla. -- Lue lisää aiheesta pian ilmestyvästä artikkelista.

Hietaperän LoRaWan verkko

English summary: The cooperative has installed an additional LoRaWan facility in the Hietaperä neighborhood. The network is used in developing a water temperature measurement system to monitor fishing conditions, but the facility can be utilized by any interested inhabitants in the neighborhood.

The pilot indicates that village networks is the most sustainable and cost-effective solution in constructing sustainable LoRaWan networks for scarcely populated rural environments. A distributed solution offers superior penetration than by utilizing telecom terrestrials.


LoRa on pitkiä matkoja (tyypillisesti jopa 10 km) yltävää langatonta viestintää. Pitkä kantama ja vähäiset energiamäärät yhdistyvät kapeaan kaistaan. Fysiikan lakien mukaisesti välittyvä tietomäärä eli kapasiteetti on vastaavasti vähäistä. Energian kulutus on siis hyvin vähäistä. Parilla Litium Ion-paristolla laite toimii 1-5 ja eräissä sovelluksissa jopa 10 vuotta.

Iivantiiran kyläyhdistys on yhteistyössä osuuskunnan kanssa perustanut kylälle langattoman LoRaWan-verkon, joka hyödyntää kyläverkkojen omistamaa infraa ja teleyhtiökumppaneiden mastoja. Aiheeseen voi tutustua kyläyhdistyksen www-sivuilla hakusanalla 'lora'.

Juttuantien tukiaseman LoRa Gateway
Juttuantien tukiaseman LoRa Gateway -laitteet

Kyläyhdistyksen kehitystyön aikana kävi ilmi, että vaikka korkean maston peittoalue on hyvin laaja, sen varassa toimivassa verkossa on katveita. Tämähän on tuttua myös mobiilipuhelinten verkoissa.

Ukrainan kriisi paljasti televerkkojen toisen haavoittuvuuden. Julkisilla kartoilla näkyvät mastot ovat helppo kohde sotilaalliselle häirinnälle ja tuholle.

Huomattiin, että kyläverkot luovat kustannustehokkaan mahdollisuuden kattaa myös kyseiset katvealueet. Kyläverkon varassa mastoja voi vähäisellä kustannuksella sijoittaa hajautetusti eri puolille verkkoa. Juuri tämä rakenne luo edellytykset paremmalle peitolle kuin kaupallisissa, langattoman viestinnän verkoissa.


Nojaten Iivantiirassa hankittuihin kokemuksiin, osuuskunta on perustanut kokeiluluonteisesti kestävän kehityksen kriteerejä ja kustannustehokkuutta tavoittelevan itsenäisen maston.

Hietaperän LoRaWan verkon solmukohtaa ei sijoitettu telemastoon, vaan kyläverkon varassa sovelluksen kannalta edullisimpaan paikkaan - siis lähelle järven rantaa.

Hietaperän LoRaWan verkon kuuluvuus

Asennuksen peittoalue ulottuu ainakin n. 2,5 km säteellä Pohjoispuolentien ja Hyrynsalmentien risteyksestä. Itään päin mentäessä kuuluvuusalue näyttäisi olevan yli 7 km. Järven etelärannalla signaali kuuluu oikein hyvin vielä yli 10 km etäisyydellä.

Palvelu soveltuu erilaisten LoRaWan-protokollaa noudattavien esineiden internet päätelaitteiden hyödyntämiseen.

Osuuskunnan Hietaperässä asuva jäsen haluaa rakentaa kalastuksen tietoyhteiskuntapalveluja. Tarkoituksena on tuottaa järjestelmä veden lämpötilan ja happamuuden mittausta varten. Yhteys on kuitenkin vapaasti naapuruston kaikkien asukkaiden hyödynnettävissä.

Hietaperän anturipoiju
Hietaperän veden lämpötilan mittauspiste


Paikallisen antenniasentajan, Videoklinikan avulla maston rakentaminen oli edullista. Osuuskunta saattoi vähillä kustannuksilla edistää paikallista yritystoiminnan kehittämistä. Tässä näkyy miten nopeat kyläverkot ovat maaseudun kehittämisen kriittinen voimavara.

Paikallinen aloitteellisuus on palkitsevaa. Tällaisen itsenäisen solmukohdan asentaminen tuli laitteineen maksamaan alle 500 euroa. Kokeilu näyttäisi merkitsevän, että LoRaWan-verkkojen rakentaminen hajautettujen mastojen varassa, tulee lyhyessä ajassa edullisemmaksi kuin telemastojen käyttö.

Täsmäpaikannus älykkäiden kyläverkkorakentajien apuvälineenä

English summary: Geographical Information Systems (GIS) are basic resources of the information society. Any construction of village networks require increased precision compared to GPS offered by cellular telephones.

Nocknet Oy, a partner of the cooperative, has developed cost-effective methods of implementing a radio based RTK GNSS (Global Navigation Satellite System) equipment for use in village network construction, agricultural work or any other rural activity which is dependent on exact location or navigation precision.

The cooperative ordered a test unit from Polaris, to get hands-on experience during NOSTERIIHI, its smart rural preparatory project. Deployment takes place in 2025, during the forthcoming village network construction project, NETTINOSTE of the cooperative.


Huolellinen dokumentointi kuuluu kyläverkkorakentajan hyveisiin. Työ on vaivatonta rakentamisvaiheessa kun kaivujäljet ovat vielä näkyvissä. Osuuskunta on sisällyttänyt kaikkien erityisrakenteiden ja normeista tehtyjen poikkeamien dokumentoinnin maanrakentajien vastuualueelle. Dokumentoimalla onnistuu myöhemmin ylläpidon eri toimenpiteet kohtuullisella vaivalla. Sellaisia tehtäviä ovat erityisesti kaapeleiden ja muiden verkkorakenteiden näytöt.

Apuna on käytetty GPS paikannuslaitteita. Niiden tarkkuus on kuitenkin parhaimmillaan ollut 0,5-2 metriä. GNSS-menetelmät ja laitteet ovat kuitenkin parantuneet merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Vaikeutena on ollut erityisesti vääristystä aiheuttavat luonnon olosuhteet. RTK-täsmäpaikannus välittää radiosignaalin avulla korjaussignaalin, jonka avulla saavutetaan helposti desimetritarkkuuteen, jopa senttimetritarkkuuteen yltäviä mittaustuloksia.

Kyläverkkorakentaja Nocknet Oy on kehittänyt RTK GPS -valmiuksia ja erityisesti niiden kustannustehokasta hyödyntämistä. Kuhmon kaupungin 'Nopeaa laajakaistaa koko Kuhmoon' -hankkeessa yritys esitteli uuden menetelmän etuja. Menetelmän periaatteita esitellään oheisessa PDF-asiakirjassa:

Verkon rakenteita koskevan paikkatiedon dokumentointi

Osuuskunnalla on tarkoitus hankkia kokemusta täsmäpaikannuksen käytöstä. Yritys on omalla riskillään tilannut välineitä kokeilukäyttöön. Kokemuksena on, että teknisten järjestelmien todelliset mahdollisuudet ja ongelmat näkyvät vasta siinä vaiheessa kun välineiden käyttöä koeponnistetaan. Kokemuksista on tarkoitus kertoa näillä, osuuskunnan Älykäs Kylä -hankkeen sivuilla.

Huomatkaa, että täsmäpaikannuksella on runsaasti eri sovelluksia maaseudulla, erityisesti maataloudessa: traktoreiden ja muiden laitteiden ohjauksessa, työkoneiden liikkeiden seurannassa jne.. Jos jollakin osuuskunnan toiminta-alueen elinkeinonharjoittajalla on halua hyödyntää vapaasti jaettavaa RTK-signaalia, pyydämme ottamaan yhteyttä, jotta testityötä voidaan laajentaa mahdollisimman kattavaksi.


NOSTERIIHI-valmisteluhanke loi osuuskunnalle mahdollisuuden hankkia Polaris yhtiön valmistaman täsmäpaikannuslaitteiston. Välineistöä asennettiin Nocknetin avustuksella. Laitteiston käyttöä koeponnistetaan keväällä 2025, kyläverkon KEKKOSNOSTE-rakennushankkeen aikana.

Sähköenergian mittaus

English summary: Rising electricity prices have affected the economy of village associations in Kuhmo and elsewhere in Kainuu. The work load needed to maintain a precise invoicing procedure covering the cooperative's share of the electricity bills have been a demanding task.

To overcome these problems the NOSTERIIHI preparatory project introduced early installations of remote readable energy meters. By activating the Han (or P1) port the electricity consumption can be read by a serial or WiFi connection.

Another initiative focused on a system measuring energy consumption of machine rooms at the village houses. This system was produced by integrating a Carlo Gavazzi energy meter with Cerbo GX, the central unit of Victron Electronics electricity backup systems. NOSTERIIHI created a script which handled the production of the table needed in the invoice attachment.


Suomessa hyväksyttiin vuonna 2021 asetus sähköntoimitusten selvityksestä ja mittauksesta (767/2021). Sen perusteella ruvettiin Suomessakin asentamaan etäluettavia mittareita vuonna 2023. Tavoitteena on että kaikilla olisi asetuksen määräämä mittari vuonna 2031.

Kainuussa on toimittu rivakasti asiassa. Kajave on jo pari vuotta asentanut nopealla aikataululla ja ilman erillistä vastiketta kyseisiä mittareita tarvitseville asiakkaille. Toimitusaikataulu on pari viikkoa, mutta käytäntö on osoittanut, että toimituksia hoidetaan tarvittaessa muutamassa päivässä.

Kajaven asentama mittari on ollut Landis+Gür -yhtiön tuote. Se on helppokäyttöinen ja havainnollinen väline.

Landis+Gür sähköenergiamittari

Etämittauksia tarvitsevan tulee mainita Han eli P1 -portin aktivoimisesta. Portti sijaitsee mittarin alaosassa.

Mittarin Han eli P1 -portti

Kuluttaja voi itse asentaa etälukemiseen liittyvän toiminnallisuuden. Mittari kytketään Han-portin välityksellä sarjakaapelilla tai WiFi-yhteyden kautta tietokoneeseen. Kun yhteys on saatu voi energiatietoa lukea yksinkertaisella ohjelmalla.

Osuuskunnan laitetilat on vuokrattu kylä- ja metsästysyhdistys kumppaneilta. Alivuokralaisena sähkökulutus mitataan erillisellä Carlo Gavazzi -yhtiön energiamittarilla. Sähköverkkoon kytkennän suorittaa luvat omaava sähköasentaja. Tieto luetaan kuitenkin kuluttajan itse asentamalla sarjakaapelilla.

Carlo Gavazzi -yhtiön EM112 energiamittari

Energiakulutus kulkee monen laskun ja niiden suoritteiden kautta. Kun kuukauden energiakulutus on mitattu osuuskunnan NOSTERIIHI-hanke osaa laskea siirto-, sähkö- ja verokulut sähkötuottajien kanssa sovittujen tariffien perusteella.

Alla olevassa kuvassa on laitetilan sähkökulutus kuukauden ensimmäisten päivien energia kulutuksesta automaattisesti tuotetussa taulukossa joka syntyy NOSTERIIHI-hankkeen tuottamalla skriptillä.


Automaattisesti tuotettuja, sähkökulutuksesta johtuvia maksuja


NOSTERIIHI-valmisteluhanke on suunnitellut etäluettavien energiamittareiden hankintaa osana osuuskunnan laitetilojen energiainvestointia, joka on tarkoitus suorittaa keväällä 2025.

Laitekaappien lämpövuotojen paikallistaminen

English summary: The cooperative aims at improving energy efficiency in a number of ways. This article describes use of infrared camera equipment in spotting heat leakages in the cabinet of the machine room of the village network.

In a companion article the cooperative describes how heating can be optimized automatically to avoid excessive hysteresis.

Tämä selvitys on osa NOSTERIIHI-hankkeen taustaa. Valmisteluhanketta edeltävällä toiminnalla etsittiin keinoja laitetilojen energiakulutuksen vähentämiseksi.

Samaan tavoitteeseen pyrittiin myös automatiikan keinoilla, virittämällä Victron Electronics -yhtiön järjestelmän keskusyksikköä. Kyseistä kehitystyötä kuvataan NOSTERIIHI-hankkeen selvityksessä energian käytöstä osuuskunnan laitetilojen kaapeissa.


Kyläverkon laitekaapin energian säästön ensimmäisiä tehtäviä on huolehtia siitä, ettei lämpöenergia karkaa ympäristöön. Vuotojen paikallistaminen on rakennusalan ammattilaisille rutiinitehtävä. Rakenteita tarkistetaan helposti lämpökameran avulla.

Osuuskunta tutki pilottiasennuksensa laitekaappia Teledyne valmistajan FLIR-lämpökameralla. Kyseisen mallin (FLIR E5 1.2L) ominaisuudet ja käyttö (kuvaus, kuvien siirto) muistuttavat suuresti tavallisen digikameran vastaavia menettelyjä.

Tutkimus tehtiin pakkaspäivänä, maaliskuussa 2023. Lämpövuotojen kohdat löytyivät helposti kameran avulla. Kuvassa lämpimin kohta on vaalein. Lämpötila kohdistimen kohdalla näkyy vasemmassa yläkulmassa. Merkittävimmät vuodot olivat kaapinoven saranan ja oven ulkolistan kohdalla. Niihin kiinnitettiin kumilista, joka tehokkaasti tukki vuodon.

Kaapin sivussa ja sen yläreunalla oli rakoja, jotka tukittiin akryylimassalla.

Lämpökamerasta on toki muutakin käyttöä kuin lämpövuotojen etsinnässä. Niillä voi kartoittaa myös mahdolliset ylikuormitetut sähköjohdot. Esimerkiksi väärin mitoitetun akkukaapelin ylikuumentuminen erottuu välittömästi kameralla.

Välineet ovat jokseenkin hinnakkaita, joten satunnaisesti mittaava kyläverkon rakentaja hankkii kameran käyttöönsä vuokraamalla sellaisen rakennusalan välinevuokraamolta. Näitä kehittyneitä kameroita voi vuokrata muutaman kymmenen euron päivävuokralla esimerkiksi rakennusalan laitevuokraamoilta.

Selvitys energian käytöstä osuuskunnan laitetilojen kaapeissa

English summary: In this article the cooperative describes how the open source software of the Cerbo GX central unit from Victron Electronics can be tuned to avoid excessive hysteresis of the cabinet radiator. By blocking heat leakages spotted by infrared camera equipment a considerable combined improvement can by achieved. Use of the infrared cameras is described in a companion article.


Nopea ja toimintavarma valokuituverkko on kestävään kehitykseen tähtäävän tietoyhteiskunnan tärkeimpiä infrarakenteita. Sähköinen tietoliikenne on kuitenkin riippuvaista sähkötuotannon laadusta ja sen toimintavarmuudesta.

Tykkylumikriisi vuonna 2020 paljasti, että luonnon ääri-ilmiöt uhkaavat sähkötuotannon luotettavuutta. Toista viikkoa jatkuneen kriisin aikana pitkät sähkökatkokset lamaannuttivat kyläverkkojen toiminnan. Pisin yhtäjaksoinen katkos oli Härmänkylän laitetilassa ja se kesti 35 tuntia. Tällöin kävi samalla myös ilmi, ettei sähkön siirtoyhtiö ollut tietoinen alueemme sähköisten palvelujen toimivuuden kannalta elintärkeän tietoliikenteen tarpeista. Saatoimme viestiä tarpeistamme, toivoen asukkaiden ensisijaisten viestintätarpeiden mukaista sähköverkon korjausjärjestystä.

Osuuskunta hankki sähkötoimintojen selvittämiseen soveltuvaa laitteistoa. Selvitysvaihe käynnistyi tehokkaasti syksyn alussa 2022. Victron Energy ja PylonTech -yhtiöiden valmistamat välineistöt soveltuvat mittauksien lisäksi, energian käytön tehostamiseen ja pitkäaikaiseen sähkön varastointiin.

Victronin laitteita käytetään yleisimmin aurinkosähköjärjestelmien rakenneosina. Tässä vaiheessa osuuskunta selvittää niiden käyttökelpoisuutta jatkuvan sähkön eli UPS:in yksikköinä. LiFePo4 litium-akuston energiatiheyden ominaisuudet ovat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin lyijyakuilla. Hankitut laitteet nostivat varoaikaa kerralla 6 tunnista 30 tuntiin. Akuston elinkaari on pitkä. Se ylittää 10 vuoden rajan.

Entuudestaan kalliiden sähköhintojen kehitys häiriintyi kuluneen syksyn aikana. Pörssihinnat kasvoivat rajusti, välillä moninkertaisiksi. Osuuskunta keskitti huomiotaan energiaa säästäviin toimenpiteisiin. Taloudellinen energian käyttö vähentää samalla lämmitykseen ohjautuvan varasähkön tarvetta.

Paikansimme lainatun lämpökameran avulla laitekaapin vuotokohdat, jotka tukittiin akryylimassalla ja kumilistoilla. Kameran saa myös vuokrattua muutamalla kympillä lähimmästä rakennuskoneliikkeestä. Tämä on hyvin alkeellista toimintaa, joka kuitenkin aikaansai huomattavan energiakulutuksen muutoksen. Näitä toimenpiteitä kuvaamme yksityiskohtaisesti artikkelissa Laitekaapin laitevuotojen paikallistaminen.

Victronin Cerbo GX -ohjausyksikön ohjelmistoa kehitetään avoimen koodin periaatteiden pohjalta. Hollannissa toimiva yritys kehitti termostaattia muistuttavan toiminnallisuuden, jonka avulla ohjausyksikön releet ja siten lämpöpatteri (sekä kesäaikana tuuletin) ovat automaattisesti ohjattavissa lämpötilalukemien perusteella. Yhden asteen säätötarkkuus johti kuitenkin lämpöpatterin ylimääräiseen lämpenemiseen.

Ominaisuus, joka hidastaa muutoksiin reagoimista kutsutaan tekniikan kielellä hystereesiksi. Kaaviossa näkyy, että 1 celsius asteen tarkkuudella säädetty kaappi lämpenee parhaimmillaan vielä kaksi astetta sen jälkeen, kun termostaattina toimiva rele on jo katkaissut lämpöpatterin sähkön:

LTT5-laitetilan lämpötilakaavio

Suomalaisen Ruuvi.com -yhtiön RuuviTag-anturi on lämpömittarin lisäksi ilmapuntari, kosteusmittari (ja liikeanturi). Osuuskunta viritteli Victronin ohjelmistoa niin, että se kykenee huomioimaan RuuviTagin herkät mittaukset.

Järjestelmä toimii 0.2 celsius asteen tarkkuudella. Laitteen valmistaja ilmoittaa itse asiassa, että RuuviTag Pro -anturin mittaustarkkuus on +- 0.1 Celsius astettta.

Hystereesi-ilmiön välttämiseksi riittää kuitenkin anturin tarkka resoluutio, joka Pro-mallilla on jopa 0.01 Celsius astetta. Lämpöpatterin herkempi säätö estää laitekaapin liiallisen lämpenemisen ja säästää siten sähkön kulutusta.

Näillä toimenpiteillä energian kulutus väheni dramaattisesti. Entistä tarkemmalla lämpömittauksella voitiin nimittäin vähentää kaapin liian suureksi kasvanutta lämpötilan vaihtelua. Karkeasti arvioiden, kaapin tiivistys ja termostaattiautomatiikka likimain puolittivat kaapin lämmitykseen käytetyn sähköenergian.

Tässä kohtaa maallikon kysymys kuuluu: Mitä tässä esitelty järjestelmä maksaa? Sitä on vaikea sanoa, sillä energiakriisin myötä hinnat kasvavat nopeasti.

Jos vertailemme tässä testattua järjestelmää teollisuustason UPS:iin, niin teollisuus-UPS:in hinta näyttäisi olevan lyijyakuilla ainakin kaksi kertaa korkeampi kuin testatun järjestelmän hinta. Pitkäikäisillä Litium-akuilla toteutettuna hinta näyttäisi olevan vähintään neljä kertaa korkeampi.


Maksimaalisen energiasäästön ja kriisiajan vaatiman pysyvyyden tavoittamiseksi NOSTERIIHI-hanke arvioi, että osuuskunnan tulee investoida kehitettyjen järjestelmien hankintaa kaikissa kyläverkkojen laitetiloissa. Hankinta on kaavailtu tapahtuvaksi keväällä 2025.


Lisätietoa:
Can Cerbo relay control values correspond to Ruuvi temperature resolution?

Teollisuuskauden yhteiskunnallinen muutos ja tietoyhteiskunnan rakentaminen

English summary: This background article portrays the role of technical innovation in the emerging new mode of production, the information society. The writer stresses that rural actors should understand their role as the prime agents in the self-reliant process. He also urges leaders to acknowledge the importance of local skills and available resources.


Heikki Wariksen tietoteos 'Muuttuva suomalainen yhteiskunta' on vuodelta 1968. Kirja julkaistiin siis yli 50 vuotta sitten. Opiskeluaikana luetun teoksen aikajänne loppuu aikaan ennen mikrotietokoneiden tuloa. Aikarajoituksesta huolimatta se antaa perusteellisen kuvan yhteiskuntamme kehityksestä ennen kuin tietotekniikka tuli osaksi suomalaista arkipäivää.

Wariksen kirja on sen verran vanha teos, että se on poistettu monen kirjaston kokoelmasta ja siirretty varastohyllyille. Kirja piti saada valmisteluhankkeen raporttia varten. Onneksi nykyaikana on kehitetty järjestelmä, joka tulee jopa edullisemmaksi kuin kirjaston kaukolaina.

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset
Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset

Tilasin Wariksen klassikon Finlandia Kirja -nimisestä antikvariaatista. Hinta oli ällistyttävän alhainen, 4€. Toimitus- ja käsittelykulut olivat toki puolta kalliimmat eli 6,49€. Mutta kirja tuli omaan postilaatikkoon ja luvatussa ajassa (1-4 arkipäivää), jolloin tilaajalta säästyi km-kulut ja ympäristö välttyi turhilta energiapäästöiltä.

Heikki Waris on sitä mieltä, että keksinnöt ja niiden aikaansaamat tekniset uudistukset ovat perustekijöinä yhteiskunnan muovautuessa uuteen vaiheeseen.

Osuuskunnan valmisteluhanke NOSTERIIHI lähtee samasta oletuksesta: tietoyhteiskunta ja sen kanssa sidoksissa oleva energia ovat avainasemassa tämän päivänä yhteiskunnallisessa kehityksessä.

Kuhmon ja Kainuun asukkaat ovat astumassa ensimmäisiä askeleita kohti tietoyhteiskuntarakentamisen aikakautta. Siirrymme aikaan, jolloin tietotekniikasta tulee osaksi kaikkia keskeisiä tuotantotapoja.

Waris kuvaa teollistumisajan murrosta, jolloin kainuulaiset harjoittivat viljelyä raatamalla kaskiviljelyn vaikeissa olosuhteissa. Hän luettelee murroksen keskeisimpiä keksintöjä, joita ovat höyrykone, sähkö ja polttomoottori.

Teknisistä keksinnöistä / vain höyrykone kohosi todella vaikuttavaksi tekijäksi sinä viiden vuosikymmenen aikakautena, jota kutsun teollistumisen läpimurtovaiheeksi. Toiset suuret keksinnöt – sähkö, polttomoottori, elokuva – oli jo tuotu Suomeen, mutta niitten leviäminen laajemmalle suomalaiseen yhteiskuntaan siirtyi seuraavaan ajanjaksoon, jolloin ne jokainen omalla lohkollaan pääsivät vaikuttamaan syvällisesti myös yhteiskunnan ihmissuhteisiin. (Waris, s. 14)

Teollista murrosta edelsi kaskiviljelyn kausi. Tunnistatteko Eero Järnefeltin taulun tytön? Hän on 14-vuotias Johanna Kokkonen, joka oli kotoisin Pohjois-Savosta. Johanna on ilmeisesti keskeyttänyt työnteon ja näyttäisi tuijottavan ihmeissään kun valokuvaaja ikuistaa tapahtuman valoherkälle materiaalille. Waris mainitsee itse asiassa myös valokuvauksen uuden aikakauden merkittävänä keksintönä.

Johanna Kokkonen
14-vuotias Johanna Kokkonen

Taiteilija ei kuitenkaan unohtanut kädentaitojaan. Hän täydensi näkymää omilla piirroksillaan. Näin syntyy verraton taideteoksen valmistustapa, yhdistämällä tekniikkaa yksilöllisesti herkkään ilmaisuun.

Omaehtoisesti rakennetun tietoverkon syvälliset vaikutukset tulevat näkyville vasta siinä vaiheessa kun me käyttäjät tulemme tietoisiksi uuden yhteiskuntamuodostuman ja sen tuotantovälineiden tarjoamista eduista.

Näyttää myös siltä, että yhteiskunnalliset päättäjät voivat joskus olla jarruna kehitykselle. Ei luoteta siihen että kyläyhdistykset ja niiden jäsenet voivat itse muuttaa elinehtojaan.

Voimme siirtyä uuteen tietoyhteiskunnan aikakauteen vasta silloin, kun johtajatkin tunnustavat, että maaseudun asukkaat ja siellä toimivat yritykset voivat omaehtoisesti rakentaa tulevaisuuttaan.

Kymmenen vuotta on kulunut siitä kun Kuhmon luoteisosan asukkaat päättivät ottaa kehityksen ohjat omiin käsiinsä, rakentamalla valokuituun perustuvat kyläverkkonsa. Eräät www-palvelut – OmaVero, OmaSote, pankkipalvelut – ovat jo tulleet monelle tutuiksi, mutta yhä uudelleen olen joutunut toteamaan että tietoyhteiskunnan välineiden ja sen toimintatapojen ymmärrys on vielä kovin vähäistä.


Tieteellis-teknisen kumouksen tuottamat innovaatiot siirtyvät kovin hitaasti suomalaisen maaseudun käytänteisiin. Meidän tulee tarttua tähän hetkeen ja tässä ajassa näkyviin ongelmiin hyödyntämällä parasta mahdollista tietoa ja tekniikkaa.

Moniko lukijoista on tutustunut kyläverkkojen mahdollistamaan, energiakatkoksista riippumattomaan tietoliikenteen langattomaan infraan? Osuuskunta on mukana rakentamassa esineiden internetin palveluja tarjoavaa LoRaWan -verkkoa. Siitä voi lukea 'Älykäs maaseutu' -palstan artikkelista Hietaperän LoRaWan-verkko.

’NETTINOSTE Vikailmoitus Internet yhteys poikki’

Verkkovalvonnan postilaatikkoon ohjautui otsikon mukainen viesti, mutta ilmoitus ei pitänyt sisällään yhtään mitään. Vaikka haluaisimme auttaa pulassa olevaa asiakasta, sitä ei voi näissä olosuhteissa tehdä.

Vikailmoitus tulee toimittaa vikailmoituslomakkeella. Lomakkeella on pakollinen kenttä 'Sähköposti'. Ilman kyseistä tietoa (tai vaihtoehtoisesti nimeä, osoitetta, liittymäkoodia) apua on vaikea toimittaa.

Pelkkä ilmoitus internetyhteyden katkeamisesta ei johda mihinkään. Huomatkaa myös, että paria poikkeusta lukuun ottamatta, vika sijoittuu aina ulkoseinän sisäpuolelle - siis liittymän omistajan vastuualueelle. Nuo harvinaiset poikkeukset ovat:

  • Sähkökatkoksista asiakas on yleensä itse tietoinen
  • Salama iskee vain ani harvoin oikein maadoitettuun kaapeliin. Näin voi toki käydä myös liittymäkaapelin kohdalla
  • Laitehuoneen elektroniikkaosat ovat niin ikään pari kertaa vikaantuneet.

Kotiliittymän vikaantuessa kehotamme ensin tutkimaan mediamuuntimen tilaa. Mediamuunnin on kytkentäkaapelissa kiinni oleva laite. Se on yleensä harmaa laatikko, jossa lukee 'Fiber2Home'.

Fiber2Home-muuntimen toimintaan voi tutustua osuuskunnan sivuilla julkaistuun artikkeliin Internet-yhteyden muodostaminen Windows-työasemalla. Kahdessa ensimmäisessä kappaleessa kerrotaan mitä laitteen LED-valot tarkoittavat.

Vian etsintä alkaa näiden valojen tarkastelusta.